O ja… De Pier uit Scheveningen?

18.09.2015
Slideshow

Als kind kan ik het me nog goed herrinneren;

Tijdens het flaneren aan de kust van Scheveningen loop ik langs de kade met mijn vriendjes die ik heb ontmoet op het strand. Tommy bestelde ijs en verdeelde deze onder Kees, Geert, Mieke en mij. Op een bankje aan de kust genieten we van de zon die op ons gezicht scheen.

Mieke merkt op: “Wauw moet je die pier zien, die is echt lang, er lopen allemaal mensen op”.

Als reactie op deze juiste contatering zei Kees:

“Ja, zeker, ik ben laatst met mijn Vader helemaal naar het einde gelopen en er was onwijsveel te doen!”

In een uniforme consensus stemmen de groep van jongelingen ermee in dat we helemaal naar het einde van de pier zullen lopen. Onderweg stoppen wij vijf cent in een muntmachine waar we een draai aan geven zodat er een ei-vormige munt van de Pier uitrolt. Jong dat we waren, wordt het ons al snel duidelijk dat de climax van de pier zich ontpopt aan het einde daarvan. Een restaurant, een speelhuis, een speelse uitkijktoren (1962) met de look van een architectonische vuurtoren en een geweldige flaneer ervaring met wind en zeelucht. De pier in Scheveningen voldoet aan het evenementen fenomeen dat aan de kust ontstond omstreeks begin 1900. Waar Koningin Wilhelmina de eerste versie van de Pier opende omdat een steeds groter wordende groep Nederlanders het zich kon permitteren om te gaan badderen aan het strand. Hiermee zet Nederland een concept neer voor de kust. Een concept van vermaak, strand en badder ervaring die tot dan toe nog ongekend was. Het concept van een promenade langs het strand en door de zee ontpopt simultaan en op meerdere plaatsen, zoals in 1920 in Amerika, Atlantic City of in Oostende aan de kust in Belgie. Hiermee is het succes van de Scheveningse kust een ongekend succes dat zijn gelijke niet kent, of toch niet…?

Is het concept van de Scheveningse kust anno 2015 niet enorm achterhaald? De pier staat er overgens niet best bij. In 1991 is de pier overgenomen door het concern van der Valk voor het symbolisch bedrag van 1 euro. Nadat er twintig miljoen in de pier is geinvesteerd vanwege onderhoud geeft van der Valk de pier vrij in 2004. Tegen de roest, de rotting en het verval van de pier is niet op te boxen. Maar er is hoop; Udink maakte op 28 oktober 2014 bekend dat de pier voor een bedrag van drie miljoen euro is verkocht aan een joint venture van KondorWessels Vastgoed en investeringsmaatschappij Danzep. Hiermee komt de vraag om de hoek kijken, hoe zat het ook al weer met die vele ontwerpen die ooit gemaakt zijn om de Pier te verbeteren?

In een gesprek met Erik de Jong (1961), architect en stedenbouwkundige context en Morfis, komt meer naar voren over de planontwikkeling van de pier.

“De plannen hebben tijdens de crisis eigenlijk nooit stil gelegen” beargumenteerd Erik.

Hij laat een presentatie zien van de lange historie van de pier, het Kurhause en de ooit zo majesteuze en grandeuze ervaring van een klassiek badhuis en restaurant dat de ruimte had in de stad. Het klassieke ensemble van een kurhause, een strand en een pier welke altijd een spel hebben gespeeld met elkaar en het achterland, de stad Scheveningen en uiteindelijk via een goede openbaarsvervoers verbinding met Den Haag. Echter merkt Erik op:

“Er is veel dichtgebouwd met vluchtig modernisme en hiermee maakt de ruimtelijke ervaring plaats voor onesthetische wanorde met bijbehorende verkeerschaos. Het is er niet mooier op geworden. Vroeger reed je via de badhuisweg naar het Kurhause waar je op het plein voor het Kurhause hartelijk werd ontvangen door ruimte en door uitzicht op de kust. Tegenwoordig rijd er te veel verkeer door de Gevers Deynootweg en is het zicht met de kust helemaal verdwenen vanwege alle hotels en winkels die rondom de gehele kust zijn gebouwd. Vroeger kwam je vanuit Scheveningen aan via de badhuisweg en had het Kurhause alle ruimte, de zee werd bij aankomst in zijn volle extensie ervaren.”

Er komen een aantal stedebouwkundige plannen voorbij van hoe het ook zou kunnen. Plannen met suggestie, ruimte en potentie. Echter rijst de vraag bij ons naar boven, wat is de ervaring van de kust van nu, hoe zou de pier van nu er uit moeten zien en welk activiteiten horen hier bij?

Na deze zeer terrechte vraag keken wij bijden even naar beneden. Ik zag Erik, hij leek wat verder weg. Het werd stil want mijn eigen gedachten verplaatsten zich vanuit het architectenbureau richting een ver zonnig oord, met strand, met surfers en met gebruinde dijen… Mijn gedachte bevind zich in Rio de Jaineiro waar ik me verbaasde over hoe goed de kust en de stad daar samenwerkten met de infra de architectuur en de stedelijke activiteit. Mensen gingen na hun werk rennen langs de kust en de fitness toestellen die langs de beaches stonden werden volop gebruikt door gebruinde sportievelingen. Ik liep op het strand met mijn blote voeten en moest ineens bukken want er was een vliegtuig opgestegen vanuit Santos Dumont en deze scheerde over mijn hoofd uit over de Baia de Guanabara, langs de Pão de Açúcar rechtstreeks naar de Atlantische Oceaan! De oranje gloed scheen over de fietspaden die de lijnen van de kust volgden net als de wegen waarover slanke geelgekleurde fietsbruggen elegante bogen vormde om mensen de stad in te leiden rechtstreeks langs de Art Deco kantoren en woningen die uitstaken richting het strand om te genieten van het uitzicht. Ik liep door de beaches gelegen aan de voet van Parque do Flamengo en stak mijn hand op bij Avenue de Infante Dome Henrique. Voordat ik het wist reed ik met de bus langs Copacabana strand richting Ipanema beach waar ik een Caipirinha bestelde, Yeah Amazing!

Ik werd wakker, back to reality… Ik dacht bij mezelf: “Scheveningen verdiend beter…”

Een mogelijk scenario voor een ruimtelijk plan in Scheveningen

Een mogelijk scenario voor een ruimtelijk plan in Scheveningen

Test Post Language Dutch

07.03.2015

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

2014!

01.01.2014
Slideshow

morris crew wish you a healthy and prosper 2014!

mind blowing…

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes